Дефиниция на Успеха

Според Оскар Уаилд, успехът е наука и ако имаш условията ще получиш резултата.  Какви са условията, обаче, които са ти необходими за да достигнеш резултата, който така силно искаш, с други думи, кои са предпоставките за успеха?

Преди да изследваш предпоставките за успеха обаче, първо трябва да дефинираш какво е успеха за теб. А това, често се оказва е най-трудната част. Защото в момента щом дефинираш какво е успехът за теб, ще започнеш да набелязваш и стъпките за постигането му.

От друга страна, ако ти самият не можеш да дефинираш категорично и уверено какво е успехът за теб, значи най-вероятно има определени неща, които ти пречат, които стоят на пътя на успеха ти. Тогава ще трябва да направиш крачка назад и да започнеш да разчистваш всичко, което стои на пътя на успеха и да дефинираш пречките, спънките, малките препъни камъчета, които ти пречат да бъдеш успешен.

И така, първа стъпка към успеха е да разчистиш всичко, което ти пречи да бъдеш успешен. След това да дефинираш какво е успехът за теб. И накрая остава само да набележиш стъпките, които са ти нужни за да го постигнеш.

И да, звучи сякаш нищо ново не ти казвам, защото ти си свикнал формулировките за успеха да са някакви тайни формули, сложна магия или заклинание. И, ако все пак наистина държиш да има щипка магия, ето каква е тя:

Накрая целия този процес, в който ти, като истински майстор готвач, ще разбиеш на съставни части успеха, ще измиеш картофите, морковите и лука, ще ги почистиш, нарежеш на равни малки кубчета и ще ги сложиш заедно с останалите съставки да къкрят на печката, накрая всичко това трябва да завърши с усещането, че ти вече си такъв: Истински Майстор-Готвач. Накрая на целият този процес, или по средата, ако си по-добър ученик, а може би дори в началото за някой, трябва да си дадеш сметката, че ти Вече си успешен, да останеш с чувството за благодарност за всичко, което имаш и за всичко, което стои зад гърба ти. Истината е, че обикновено, чувството за успех и благодарност към живота, вървят ръка за ръка със старанието, прецизността и отдадеността, които истинският майстор готвач влага в работата си.

Затова, ти като един истински Майстор-готвач започни да дефинираш какво е успехът за теб – да си отдадена съпруга, която ще постави на заден план егото си и амбициите за кариера или свобода, за да може с всеотдайността и грижата да осигури подкрепяща среда на съпруга и децата си; или жената-гуро, която ще учи хората как да разчупват черупките на закостенялостта, но ще и се налага да се променя всяка една секунда и да се върти като дервиш, колкото и лошо да и става; или мениджърът на международна корпорация, който колкото и да иска семейство и деца …ще трябва да почака, защото важните дела са по-важни; или жената-вамп, след която ще припадат всички мъже, но онзи грижовен и отдаден мъж все ще и се изплъзва. Всички тези аналогии, разбира се, не са случайни, защото са мои. Роли. Но истината е, че винаги има една роля, която е основна, една роля, от която, когато се отклониш, ще се чувстваш като дърво без корен, една роля, в която си вложил толкова много усилия, че тя е структуроопределяща за теб, тази роля, която те кара да се развиваш, да еволюираш, да се стремиш и да не се отказваш, колкото и да е трудно, защото никоя друга роля няма да ти даде усещането за това кой си Ти! И да, успехът си има цена, която трябва да платиш.

И така, успехът върви ръка-за-ръка с Избора, който ще направиш, със всеотдайността и старанието, които ще вложиш в него, както и със щипката магия, на която винаги трябва да държиш да присъства в Твоята дефиниция за успех.

Facebook

Google Plus

LinkedId